Tradiţii: Cum am sărbătorit ziua de Sfântul Valentin

Înv. Rodica Lucia Betea

În cadrul proiectului de parteneriat încheiat între şcoală şi grădiniţă “Sărbătorile prin ochii copiilor” se desfăşoară activităţi sub genericul “Împreună este mai uşor”. Factorii implicaţi în aceste activităţi sunt elevii clasei a II a A, învăţătoare Betea Rodica Lucia şi grupa mare” Năzdrăvanii” educatoare Drijman Melania Rodica.
Am stabilit conţinutul temelor conform scopului proiectului care vizează creşterea interesului faţă de activităţile artistice cu evidenţierea copiilor talentaţi şi stabilirea unor relaţii de prietenie între elevi şi preşco-
lari,cu obiective ce urmăresc:
– familiarizarea copiilor de la grădiniţă cu atmosfera dintr-o sală de clasă;
– să manifeste curiozitate şi interes pentru desfăşurarea unor activităţi în comun;
– să cunoască semnificaţia unor evenimente importante exprimând tradiţii şi obiceiuri;
– să manifeste încredere, sinceritate, curaj în raport cu sine şi cu ceilalţi;
În data de 14.02.2008 conform graficului stabilit în cadrul proiectului am desfăşurat o activitate co-
mună şcoală- grădiniţă, având ca temă “Ziua dragostei, prieteniei şi bucuriei” desfăşurată cu ocazia zilei de Sfântul Valentin, sărbătoare ce precede sărbătorii tradiţionale cu acelaş mesaj, Dragobetele.
Obiectivele urmărite în cadrul acestei activităţiau fost:
– cunoaştrea unor tradiţii şi obiceiuri ale altor popoare care se regăsesc şi în obiceiurile şi tradiţiile românilor;
– dezvoltarea sentimentelor de dragoste, prietenie şi ajutor.
În cadrul activităţii, elevii şi preşcolarii au avut ca sarcină comună, confectionarea de măşti inimioare
personalizate precum şi dăruirea acestora celor dragi.
Grupul ţintă, şcolarii clasei I, înv. Betea Rodica, a fost invitat la grădiniţă de grupul ţintă, preşcolarii grupei mari, ed. Drijman Melania, să desfăşoare împreună o activitate.

traditii-sfantul-valentin.gif

O primă etapă a acestei acţiuni a inclus:
– cunoaşterea, (informarea) motivului invitaţiei, precum şi familiarizarea cu semnificaţia ce o implică cele două sărbători, cultivând sentimentele de sorginte omenească: dragostea, prietenia, bunătatea.
Am arătat elevilor care este motivul pentru care se află în această unitate Grădiniţa P.N. Nr.5,- sărbătorirea zilei de Sfântul Valentin. A fost prezentată semificaţia acestei zile pentru poporul american şi pentru întreaga lume, această sărbătoare fiind împrumutată chiar şi de poporul român.
Nu trebuie uitat însă faptul că această sărbătoare face parte şi din obiceiurile românilor, dar având o altă dată calendaristică şi o altă denumire – Dragobetele.

Următoarea etapă a fost confecţionarea măştilor de către elevi, ajutaţi fiind de către preşcolari. Elevii
au colaborat foarte bine cu preşcolarii, în sala de clasă stabilindu-se un climat de muncă, prietenie şi bună dispoziţie.
Copiii au fost împărţiţi în grupe mixte, formate din şcolari şi preşcolari, fiecăruia stabilindu-i-se sarcini
precise. Astfel şcolarii au lucrat la decuparea din carton a măştilor sub formă de inimioară, care au fost împărţite tuturor copiilor. Fiecare trebuia să-şi coloreze masca şi să o decoreze cât mai frumos în funcţie de imaginaţia pe care o are fiecare copil.Pentru decorare s-au folosit decupaje de flori, flori şi frunze presate şi uscate, globuri colorate pisate precum şi diverse fire textile.
După finalizarea măştilor a urmat o paradă a acestora cu evidenţierea celor mai originale măşti ca realizare şi decorare.
Încheierea acţiunii a îmbrăcat forma unui party , care a întregit atmosfera de bucurie. La această acţiune au luat parte şi părinţii, iar imortalizarea momentelor importante a fost prinsă în câteva fotografii.
Învăţarea a căpătat dimensiuni afective, deoarece fiecare copil s-a simţit valorizat, a dorit să-şi ajute colegii, s-a simţit demn de încredere şi capabil de succes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: