Ei fac lumea: Un om pentru oameni: Nicolae Timiş

Valentina Gheorghe – Melcea

În urmă cu doar câteva luni, am poposit în biroul, elegant şi curat, al unuia dintre edilii din judeţul Hunedoara. Nu era pentru prima dată, dar atunci, timpul ne-a permis, şi mie şi dânsului, să zăbovim mai mult la o poveste. La finalul discuţiilor, am concluzionat de una singură: omul acesta este un om special!… şi mi-am urmat calea prin mulţime. De ce am tras eu această concluzie? Pentru că descoperisem alt om, decât cel pe care-l ştiam eu, pentru că am abordat tot felul de subiecte, de la cele lejere, pâna la cele mai pline de înţelesuri şi pentru că-şi spunea părerea în mod sincer, fără a bănui că într-o bună zi eu voi vorbi, referindu-mă la acea întâlnire. Având o agenţie de publicitate, m-am dus la dânsul, propunându-i câteva produse. Interesant este faptul că am ieşit de acolo după mai bine de două ore, fără să-l conving eu. Pentru unii, acest rezultat ar fi atras altă reacţie. Eu, însă, n-am regretat nici o clipă discuţile acelea, cu un om special.
Am discutat despre efectele presei într-o societate dominată de manipulare, despre ziarul pe care-l citeşte dimineaţa, la prima oră, despre oamenii pe care i-a întâlnit pe parcursul vieţii şi mai ales despre cei care i-au rămas în suflet din diverse motive, mi-a mai povestit despre cum a ajuns să facă politică şi despre cum a devenit primar.

Captivant, energic, hotărât, lipsit de inhibiţii şi de falsă moralitate, încrezător şi perseverent, extrem de tenace şi de abil în analizarea cauzelor şi efectelor, un om care-şi iubeşte familia, mai mult decât pe el însuşi, care nu se lasă intimidat nici de “poveştile” de dimineaţă, nici de cele de seară, pentru că el îşi ştie drumul, fără ca cineva să-l poată manevra, sau influenţa, aşa l-am cunoscut eu, la un ceas de destăinuire sinceră şi fără ţintă, la vremea aceea. Am descoperit, de asemenea, că este un om extrem de ordonat. Totul trebuie să fie într-un anumit fel, fiecare lucru are un loc bine stabilit, iar în ordinea sa, eu m-am simţit un colos al dezordinii. Răspunde greu la telefonul mobil, iar eu l-am exasperat cu vreo două sute de telefoane, dar are o calitate definitorie: nu se supără din lucruri mărunte. Mi-a luat ceva timp ca să cred în spusele sale, am analizat ce pot şi trebuie să vă spun, iar dacă am să greşesc cu ceva în istorisirea mea, îmi cer de pe acum iertare. Nu favorizez politic pe nimeni şi nu mă dedic niciunui partid. Oricine are loc pe această pagină, de aceea vă cer să nu mă ocoliţi. Revenind la subiectul pe care vreau să-l dezbat, aş mai vrea să vă spun că am ales să-l prezint pe Nicolae Timiş, tocmai pentru că mie mi-a plăcut ca om, ca politician, ca atitudine, iar momentul a fost cum nu se poate mai prielnic. L-am sunat şi l-am rugat să vină împreună cu soţia sa, doamna Manuela Timiş, în paginile revistei noastre. Pentru că este un număr dedicat vieţii de cuplu, iubirii, trăiniciei… iar pe faţa domniilor lor, se citeşte uşor fiecare din aceste coordonate. Priviţi-i şi spuneţi-mi dacă mă înşel!

timis1.jpg

Am să rescriu pentru cei ce ne citesc aricolul, câteva cuvinte, pe care le-am adunat într-un interviu simplu şi concret :

Domnule Primar, dacă ar fi să rememoraţi evenimentele importante din viaţa Dumneavoastră, pe care dintre ele consideraţi că le puteţi împărtăşi cititorilor revistei Hunedoara Quality Magazin?
Unul dintre ele ar fi admiterea la liceu, pentru că înainte, dacă vroiai să faci un liceu bun, trebuia să dai admitere. Asta mi-a confirmat faptul că fac faţă competiţiei. Apoi ar fi bacalaureatul şi admiterea la facultate, căsătoria şi apoi naşterea fiului meu, urmată de naşterea fiicei mele, majoratele acestora, admiterea fiului meu la facultate, urmează bacalaureatul fetei…

Ce rol a jucat soţia dumneavoastră, din momentul în care aţi decis să deveniţi persoană publică?
Un rol extraordinar. Mi-a fost şi îmi este aproape în orice moment, susţinându-mă. Ştiţi cum e… şi la bune şi la rele. Pentru cele bune ne bucurăm împreună, pentru cele rele căutăm soluţii împreună. Şi, până la urmă, în spatele oricărui bărbat puternic stă o femeie şi mai puternică.

Care sunt persoanele care v-au marcat existenţa şi de ce?
Soţia şi copiii. Vreau să vă spun că sunt foarte mândru de familia mea. Nu m-au dezamăgit niciodată!

Cum aţi intrat în politică şi de ce?
Imediat după 1989, pentru că am considerat, aşa cum dealtfel încă mai consider, că pot face ceva pentru oameni. Unii devin doctori, alţii matematicieni, alţii altceva. Eu am considerat că pot să-i ajut pe oameni mai bine din punct de vedere politic, respectiv administrativ. Îmi amintesc cu plăcere de asemenea de perioada când am fost director economic al Spitalului Haţeg. Am început ca şi consilier local al oraşului, apoi am fost viceprimar, din nou consilier local şi acum primar.

Ce părere aveţi despre politica din România şi despre actuala clasă politică românească?
Vă gândiţi probabil, ca mulţi alţii, că întreaga clasă politică ar trebui schimbată. Din păcate, acest lucru nu se poate dintr-o dată. E nevoie de timp pentru a avea o clasă politică de calitate. Unii oameni politici sunt chiar valoroşi, alţii…. Chiar dacă au trecut aproape 19 ani de la revoluţie, tot trebuie să mai avem puţină răbdare. Timpul coace cireşele.

Care a fost cel mai greu proiect realizat de Dumneavoastră de când sunteţi primar?
Refacerea reţelei de apă din oraşul Haţeg. Era distrusă, pierderile erau imense, presiunea inexistentă, ca să nu mai vorbesc de calitatea apei. Toate acestea s-au rezovat acum. Am reuşit chiar să introducem apă şi canalizare pe străzi pe care nu exista aşa ceva. Investiţiile au fost uriaşe. Un alt proiect dificil de realizat a fost şoseaua de centură. Începută înainte de 1989, ştiţi cu toţii povestea ei. După 17 ani de la întreruperea lucrărilor, tot la guvernul Tăriceanu s-au găsit banii necesari finalizării acesteia. Bineînţeles că nu a fost uşor să obţinem banii… am bătut drumul Bucureştiului de nenumărate ori, iar parlamentarii PNL au ştiut de asemenea să lupte pentru această investiţie. Şi nu în ultimul rând, un alt proiect dificil a fost terminarea sediului Primăriei.
Putem spune că acum avem o primărie europeană, unde cetăţeanul poate găsi imediat rezolvare pentru problemele sale. Şi, de asemenea, avem o clădire care va rămâne multe zeci de ani cetăţenilor oraşului, chiar după ce nu voi mai fi eu primar. Dacă vă uitaţi, pe faţa primăriei spune “Bine aţi venit în primăria dumneavoastră!”.

Dacă ar fi să vorbim despre calităţile şi defectele primarului oraşului Haţeg, ce ne-aţi putea spune?
Despre calităţi? Am multe…
Despre defecte? Am şi mai multe!

timis2.jpg

Care sunt problemele sociale pe care le înfruntaţi zi de zi şi cum ar putea fi ele soluţionate?
Sunt aceleaşi care se întâlnesc la tot pasul în România. Familii nevoiaşe cu copii bolnavi, bătrâni care nu mai au pe nimeni şi nu-şi pot plăti întreţinerea sau medicamentele, tineri fără locuinţă sau fără un loc de muncă. Încercăm să-i ajutăm pe fiecare atât cât putem şi cât ne permite legea, pentru că nu vrem să facem nimic ilegal. Oricum, nu cred că dacă vrei să ajuţi pe cineva cu adevărat o şi faci. Pentru orice problemă există cel puţin două soluţii. Şi poate că o dovadă a faptului că oamenii au încredere în mine şi în primărie este numărul mare de cetăţeni care vin în audienţă.

Cum vedeţi anul 2008, mai ales că este an electoral şi care sunt obiectivele pe care v-aţi propus să le atingeţi în viitorul apropiat?
Anul 2008 va fi un an dificil din toate punctele de vedere. Nu pentru că este un an electoral neapărat, ci pentru că mai avem foarte multe lucruri de făcut. Din punct de vedere electoral, mi-am propus să câştig din nou alegerile locale. Nu pentru că îmi doresc neapărat să fiu primar, dar am început să fac foarte multe lucruri şi vreau să le duc până la capăt. Vreau să spun că mi-am ţinut toate promisiunile electorale şi la această dată chiar le-am depăşit, lucru care nu se prea întâmplă. Ştiţi şi dumneavoastră cum e cu promisiunile…

Ce surpriză îi veţi face soţiei de 8 martie şi cum aţi petrecut ziua de 14 februarie?
Dacă e surpriză, prefer să rămână aşa. În ceea ce priveşte 14 februarie, o parte a zilei am dedicat-o îndrăgostiţilor oraşului Haţeg, iar cealaltă parte a zilei am dedicat-o exclusiv familiei mele..

Transmiteţi un gând de primăvară cititorilor revistei noastre.
Să le fie sufletul plin de lumină şi să aibă multe bucurii alături de cei dragi. Iar cetăţenilor oraşului Haţeg le mulţumesc pentru sprijinul acordat şi să aibă în continuare încredere în mine.

timis3.jpg
Advertisements

3 Responses

 1. Oare chiar nu crdeti in dumnezeu?? La indicatia unor medici specialisti ,fac apel la toti oameni care il iubeste pe dumnezeu, sa ma ajute asa cum pot fiecare, Fratilor este tare uimitor sa ceri ajutor, dar totusi cand vezi ca viata tea ingenunchiat, si nu mai poti sa te ridici nu trebuie sa ceri ajutoor? eu sunt f bolnav de 14 ani, si traesc din medicamente, care costa f mult, si totusi bolile mele sau accentuat, rog pe bunul dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va rasplateasca ptr binele care il veti face, doamne ajuta,, am deschis cont la raiffaisen bank cu nr: ro93rzbr0000060001059026 in lei , tel 0764807565 ,, va rog sa confirmati daca ati primit meilu, multumesc

  Attachments

  Photos:

  Scan and Save to Computer

  scan0001.jpg (873k) [View]
  Scan

 2. Fratilor: Dupa cum vedeti dint documentul de mai jos, eu sunt un om f f bolnav, traesc din medicamente fara de care cred eu ca nu as mai exista daca nu leas avea, cei drept ca sunt compensate dar ptr mine sunt f f scumpe, zic asta ca eu traesc dintro singura pensie care-i pe caz de boala si ii f mica, ptr ca din aceasta pensie traeste si sotia mea care-i f bolnava si ea, are ostroporoza i-se macina oasele si ii si ea cardiovascular, eu fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, nu pot efectua nici o activitate, sunt paralizat si am si epilepsie vasculara, viata ptr mine este un calvar stie bunul dumnezeu de viata noastra care este f chinuita, de aceea ne vom ruga lui dumnezeu ptr toti oameni care ne vor ajuta, sa le dea dumnezeu sanatate si sa le rasplateasca asa cum stie el, cei care vor sa ne ajute poate sa faca acest gest omenesc , cu ori-ce fel de ajutor la noi va fi bine venit, alimente, medicamente, bani, etc,, eu sunt persoana cu handicap si primesc un ajutor de 33,5 lei lunar, casa primesc acest ajutor a fost nevoie sa-mi deschid un cont la raiffaisen bank pe numele meu mihai feraru cu nr: ro93rzbr0000060001059026 in lei,, pentru ca speranta moare ultima numi ramane decat sa sper intrun mic ajutor,, multumesc anticipat,, Doamne Ajuta,, tel 0764807565

  ——————————————————————————–

  1 001.jpg 1 002.jpg

 3. PENTRU VALENTINA G. MELCEA
  CAT AI PRIMIT PENTRU ARTICOL? NICOLAE TIMIS E UN OM FOARTE CORUPT ! NICI O ANGAJARE LA PRIMARIE SAU SPITAL NU SE FACE FARA 3000-5000 Euro .NICI O LICITATIE SA LUCRARE IN TARA HATEGULUI NU SE FACE FARA CA 50-60% SAU CHIAR MAI MULT SA INTRE IN BUZUNARELE LUI N.TIMIS .DACA NU STITI , ESTE DIVORTAT DE SOTIE , NU CA NU S-AR INTELEGE CI CA SA NU FIE URMARITE AVEILE IMENSE DOBANDITE DE CAND ESTE PRIMAR .ACUM A IMBOGATIT SOTIA SI COPII CARE NU AU ALTA TREABA DECAT ..DROGURILE ! HALAL PRIMAR ! D.N.A.ARE DOSARE ! CE FACE ?? ESTE BONLAV PSIHIC !! CINE POATE FI PRIMAR CU CERTIFICAT DE …?? CAND ARE NEVOIE DE BANI MAI SCHIMBA CATE CEVA PRIN HATEG ! BORDURI , TROTUARE , PAVAJE , GARDUL DE FIER DE PE T.VLADIMIRESCU >…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: